ONBEKENDE OPEL TRANSPORTER

Onlangs zijn foto’s en een gegevensblad opgedoken van een volledig onbekende Opel Blitz: Reeds in het midden van de jaren 1930 bouwde Opel een Blitz-prototype met voorwielaandrijving. Op het gegevensblad dat we hebben, wordt het ‘1 Ton 1.5 L Panel Van’ genoemd. Op de achterkant van de foto’s staat 1,5-23 COE. De afkorting COE staat voor ‘Cab Over Engine’. Er waren blijkbaar twee verschillende versies van de bestelwagen gepland: een eentonner met een viercilinder en een 1,5-tonner met een zescilinder. Om onbekende redenen werd het project niet gerealiseerd. Technische tekeningen, foto’s en andere documenten? Vermist – tot nu!
De gelijkenis met een VW Bulli is treffend, hoewel de Opel natuurlijk was uitgerust met een watergekoelde viercilinder in het vooronder. Heinrich Nordhoff zat van 1929 tot 1945 in de directie van Opel, vanaf 1940 zelfs als lid van de raad van bestuur. Het is dus zeer waarschijnlijk dat hij kennis had van de Opel Blitz 1.5-23 COE. Nordhoff verliet Opel in december 1945, en op 1 januari 1948 werd hij algemeen directeur bij Volkswagen. Kort daarna maakte het bedrijf uit Wolfsburg het eerste prototype van de VW Transporter.

Dit is wel een leuk verhaal, maar die VW transporter komt uit het boekje van Ben Pon Sr destijds. En als wij naar deze Opel kijken, denk je veel eerder aan een Chenard & Walcker uit Frankrijk, Een onbekend merk ja, maar de Peugeot D3A valt daar direct aan te linken en dan gaat het dagen. Maar hoe het ook zij, het Duitse kleinserie-merk Brausi heeft hier een alleraardigst model van uitgebracht. Kijk voor de verkrijgbaarheid op www.autopioneer.de
231 KB

Bericht auteur: Modelauto